A magyarság történetéhez szervesen kötődik a jurták története is: az utóbbi évtizedek során egyre szélesebb körben terjedt az ősmagyar hagyományok újrafelfedezése, régészeti feltárások, illetve a Kaukázus és környékén ma is fél-nomád életmódot folytató népcsoportok szokásainak kutatására alapozva.

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola erdővidéki tevékenységének kézműves nagy részét Nagy Adél oktató bonyolítja le: ő volt az, aki megérezte a jelentőségét annak, hogy a régmúlt hagyományait visszacsempéssze az oktatásba. Az ősmagyarok számára a nemezkészítés életmódjukból fakadóan volt kézenfekvő – ami lényegében ellentétes mindennel, amit a gyakran fast fashion (gyors divat) ipar képvisel. A nemezből készült használati cikkek lassan öltenek formát, sokáig használhatóak, így nem is meglepő, hogy a nemezelés egyre népszerűbb tevékenység. A népiskola erdővidéki és felsőháromszéki tagozatain ezt is elsajátították az érdeklődők: innen nőtt ki a sokkal ambiciózusabb jurtakészítési tábor ötlete.

Nagy Adél, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola népi diszítőművészeti szak oktatója, akit kolléganője, Nagy Zsuzsanna segített a zabolai Csipkés Tábort választotta július 8-13. között a Communitas Alapítvány által támogatott jurtakészítő és hagyományőrző tábor helyszínéül. Az esemény szervezője a Köpecért Egyesület.

Július 8-án állították fel a 6 méter átmérőjű mongol jurtát, aminek a rácsos falát (keregéjét) vízálló ponyvával borítottak be. A táborban hozzáfogtak egy nagyméretű faliszőnyeg elkészítéséhez, a közeljövőben készítik el a nemezsátor belső oldalára a szigetelést és diszítést szolgáló nemezt, megfestik az istenfákat, ajtót – meséli az oktató.

A tartószerkezet drága dolog, hiszen pontos asztalosmunkát igényel: ennek a kivitelezéséhez a Bertis, Kriszto kft. és a TRIO kft. támogatta.

A tábor magyarságtörténeti előadásoktól tarkított programja mellett kicsiket és nagyokat egyaránt bevont a nemezelésbe: a 23 állandó résztvevő mellé folyamatosan jöttek az érdeklődők, pénteken már összesen 73-an vettek részt a napi foglalkozáson. Az egészen kicsik ülőpárnákat készítettek a jurta számára, illetve süveget és tarsolyt, ez utóbbiakat haza is vitték magukkal. A jurtás életmódot is módjukban állt megtapasztalni, hiszen az esős idő miatt a program egy részét éppen a jurtába költöztették be a szervezők. A tábor végére elkészült egy eleme a végleges jurtafalnak: Nagy Adél elmondta, hogy a hétvégén a Köpec Napok alkalmából, később Sugásfürdőn, a SIC Fest-en, majd a Benedek Elek születési évfordulója alkalmából Kisbaconban állítják fel a sátrat. A jurtaépítés egyben közösségformáló tevékenység is, jövőre kalákában, illetve addig az Erdővidéken zajló nemezoktatási tevékenység keretében dolgoznak majd rajta.

A tábor jövőjét ilyen módon meg is alapozták: 2020-ban elkészülnek a jurta további elemei, amelyeket még össze is kell varrni: így jövőre is lesz majd bőven tennivaló.