A Művészeti és Népiskola Adobe Lightroom tanfolyamot szervez 2018 június vége körüli kezdettel – az indulás dátuma a jelentkezések függvényében változik.

Egy tanfolyam 8-10 fős csoportokkal indul, a csoport minimális létszáma 6.

A képzés a Library és Develop modulok működését célozza, hozzá tartozik egy 95 oldalas, színes részletes tananyag, amely tartalmazza az említett modulok leírását, valamint tippeket és trükköket. Oktató: Szász-Fábián József.

A tanfolyam tervezett lefolyása nyolc hét, heti egy alkalom, két órás időtartammal (a hét napja csoportfüggő, a tervezett kezdési időpont du. 6 óra). Szükség esetén a tanfolyam térítésmentesen hosszabbítható.

A hallgatók jogosultak órán kívüli és utólagos tanácsadásra. Erre a célra privát fórum van fenntartva minden csoportnak, ahol a kérdések és problémák megvitathatók.

A tanfolyam ára 600 lej. A részvételi díj egy vagy két részletben fizethető az iskola titkárságán. Egy részletben a tanfolyam kezdetét követő 7 napon belül, két részletben pedig a tanfolyam kezdetén és az azt követő 30 napon belül fizetendő.

Minimális életkor: 16 év (IX osztály).
Ajánlott, nem kötelező előfeltételek:
• Laptop, Windows 7/8/10 vagy Mac OS operációs rendszerrel, min. 2 magos processzor, 4 GB RAM.
• Adobe Lightroom 5/6/7 licenc.
• Alapvető számítógép-kezelői ismeretek.
• Alapvető fotós ismeretek.

Jelentkezés:
• Telefon: 0746115332 (naponta 12-20 óra között)
• E-mail: szfjozsef@gmail.com

Jelentkezni a tanfolyam indulását követően is lehet, a jelentkezők számának függvényében bármikor új tanfolyam indul.

Szabályzat letölthető ITT.

A tananyag tartalomjegyzéke elérhető ITT.

Tags :

Az éhes vendég belép az étterembe: a pincér udvariasan köszönti, majd az asztalhoz vezeti. Leves, főétel, majd desszert következik. Nem is lenne ebben semmi szokatlan, ha a helyszín történetesen nem a kézdivásárhelyi Gábor Áron iskola terme lenne, az alkalmat pedig nem egy vizsga jelentené.

A pincér és szakácsképzést Incze Anikó, Csucsi Antal, Moraru Katalin bonyolították le, a Gábor Áron Szakképző Iskola, valamint a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében. „Kezdetektől az a célunk, hogy ha valaki elvégez egy ilyen tanfolyamot ne egy értéktelen papírlappal, hanem egy olyan szakmával maradjon, amelyből megél. Ennek érdekében a Veszprémi SÉF Iskolával is felvettük a kapcsolatot, a hat hónapos képzés 720 óráján kívül voltak olyan mozzanatok, amelyeket Végh Dávid és Maurer István vezényeltek le. Ez azért fontos, mert valami pluszt szerettünk volna biztosítani, legyen az akár román vagy angol nyelvű képzés, amitől jobban érvényesülnek majd a résztvevők a jövőben. A szakmai alapok mellé, úgy érzem, sikerült olyan extrát adnunk, amivel a résztvevők elhelyezkedését segítjük” – emelte ki Gáj Nándor, a népiskola vezetője.

A képzésen összesen 10 pincér és 6 szakács szerzett államilag elismert diplomát, közülük a gyakorlati oktatás során többen is csatlakoztak a Bálványos Resort csapatához, így ma már újonnan tanult szakmájukban dolgoznak.

A pénteki vizsga során összesen 7 ételsorral várták a „vendégeket”, akik részint a vizsgáztatók, részint meghívott szakemberek voltak. Csirkeragu-leves, brokkoli krém, cézár saláta, cordon bleu, hortobágyi palacsinta, töltött csirkemell, Óvári sertéskaraj, almásrétes, túrós palacsinta, citromszelet és sok egyéb finomság szerepelt a menün. A szakácsok tudása mellett természetesen a felszolgálás minősége is befolyásolta a vizsga kimenetelét. A hangulat akárcsak egy valódi vendéglőben, a Gábor Áron kantinjában is lazult evés közben, a sürgő-forgó pincérek megtalálták a közös hangot minden vendéggel.

 

 

Tags :

A Szent György Napok 2018-as kiadásának keretében a Művészeti és Népiskola is hozzájárult a város ünnepére szánt program színesítéséhez. Az iskola zenekarai, a SPAM!, a Lunar Acoustic, a Vallató Ifjúsági Fúvósegyesület, István Ildikó néptánc és népzenész tanítványai, valamint a Tüzes Csilla által koreografált balettelőadás, a Babatündér is sok érdeklődőt vonzott.

Tags :

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákjai számos megmérettetésen állták meg eddig a helyüket: ezúttal István Ildikó tanítványa, Deák Anett szerzett dicséretet a Zsilvásáron (Târgu Jiu) népi muzsikusok számára meghirdetett versenyen.

Az elismerés önmagában nem hallatszik soknak, azonban a körülmények ismeretében annál figyelemre méltóbb: a verseny taraf műfajban volt meghirdetve, amely kifejezés román, népi, esküvői műfajt takar: ez tájjellegű specifikum, amely a magyar népzenében nem létezik. A Művészeti és Népiskola meghívottként érkezett a helyszínre, Polovragi községbe. István Ildikó énektanár elmondta, hogy felmerült az is, hogy versenyen kívül lépjenek fel, végül azonban a megmérettetésen vettek részt és mindez sokkal szerencsésebb volt.

A zsilvásári Művészeti és Népiskola a legnagyobb hasonló intézmény országszerte, 2000 diákjuk van, állandó népi együttesük. A Meleaguri Brâncuşiene, azaz Brâncuși-i Tájak vetélkedő 21 fellépője összesen 11 megyéből érkezett: Kolozs, Kovászna, Olt, Fehér, Krassó-Szörény, Botoșani, Mehedinți, Brăila, Suceava és a házigazda Gorj képviseltették magukat.

„A versenykiírásban leszögezték, hogy le kell küldenünk a partitúrákat, a fellépőt pedig a 16 tagú taraf zenekar kíséri. A kalotaszegi vagy éppen a felcsíki muzsikával, nem kell mondjam, hogy a taraf nem működhet, már csak azért sem, mert más hangszerek szólalnak meg nálunk: ütőgardon, háromhúros bőgő és brácsa, ők pedig négyhúroson játszanak. A zenetanárok nézték is, hogy milyen bőgőnk van, hány húr van rajta. Nagyon eltér a két műfaj. Anett egy kászoni keservest, bujdosódalt, majd egy felcsíki blokkot énekelt, ez stílusában talán a legautentikusabb. Amiért külön dicséretet kaptunk, az volt, hogy amellett, hogy mi, tanárok is besegítettünk a zenekari részbe, a prímás is diák volt, Sikó Barabási Zselyke, őt Lőrinczi Zsolt kollégánk készítette fel. A versenyzők korosztályonként voltak felosztva, Anett a 12-15 éves korosztályban kapott dicséretet, ami azért nagy dolog, mert a helyi szervezők is hangsúlyozták, hogy eltérő színfoltként voltunk jelen. Elmondhatom, hogy az éneklés tisztaságában Anett az elsők közt volt, a zsűri különösen a szakmai részét értékelte a produkciónak. Számomra az a fontos, hogy a diákok egymást segítették, együtt érték el ezt az eredményt” – fogalmazott István Ildikó.

Gáj Nándor, a Kovászna Megye Tanácsa által működtetett sepsiszentgyörgyi iskola vezetője elmondta: az intézmény kiemelt feladatának tekinti, hogy a tanítványait bemutassa, versenyekre küldje a diákok ezáltal tapasztalatra és szakmai önbizalomra tesznek szert, ami kimondottan fontos.

Tags :

A kisiskolásokról aligha lehet azt mondani, hogy türelmesen követik a különböző típusú előadásodat, azonban a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balettszakos diákjai, Tüzes Csilla rendező-koreográfus vezetésével elkészített A Babatündér című produkcióját nagy érdeklődéssel követték március 23-án, pénteken. Joseph Bayer művét ezúttal kizárólagosan gyerekeknek mutatták be: az előadás hossza éppen alkalmassá teszi azt a kicsik számára, ugyanakkor mindenkinek érdekes, hogy egy-két ismerőssel, osztálytárssal találkozik a színpadon. A Tamási Áron Színház nagy termét teljességgel el is lepték az iskolások, akikből sokan most találkoztak először balettel. A népiskolás gyerekek a tánc- és mozgáskultúra szempontjából fontos háttérre tehetnek szert, ugyanakkor sokaknak ez jelenti egy későbbi karrier alapját is.

Tags :

A Bálványos Resort már elhelyezkedésénél fogva is szerencsés helyen található. Az erdős táj magával ragad, közel a Szent Anna tó, a Mohos tőzeglép, sőt a legendás Bálványos vára is járótávolságon belül van. Egy ilyen kaliberű vendéglátóipari egységben kiemelt hangsúlyt kap a borfelhozatal, illetve az is, hogy a személyzet megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a borokat illetően. Szabó Zoltán sommelier világszerte elismert szakember ezen a téren: Szarvadi Loránd tulajdonossal együtt fokozottan figyelnek a borral kapcsolatos információk átadására.

 

Tags :

Végéhez ért a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szabás-varrás tanfolyama: a február 23-án, pénteken megnyitott kiállításon a nagyközönség is megtekinthette, hogy kilenc hónap alatt milyen készségeket sajátítottak el a résztvevők.

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola igazgatója köszöntőjében a kiállított ruhadarabok szépségét, minőségét hangsúlyozta: „már csak az árcímkék hiányoznak, hiszen ezeket a ruhákat elnézve az ember arra gondol, hogy ezt is, azt is szívesen megvásárolná”. Az intézményvezető szavait a látvány is alátámasztotta: a Művészeti és Népiskolában otthonra találó kiállítás ugyanis sokkal inkább hasonlított a kis kézműves vásárokra, mint egy tanintézmény bemutatójára, a szoknyák, ingek, ruhák, táskák és egyéb tárgyak sok ruhabolt felhozatalát hoznák szégyenbe egyediségük, minőségük által. A Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott népiskola felnőttképzési programjai pontosan ezt a célt szolgálják: megélhetést, kiegészítő jövedelmet tudnak biztosítani azoknak, akik időt és pénzt szánnak egy-egy képzés elvégzésére. A szabás-varrás tanfolyam egyike az iskola legnépszerűbb képzéseinek, így az elkövetkező hónapokban újra indul hasonló tanfolyam, hisz máris vannak érdeklődők – mutatott rá Gáj Nándor.

A helyszínen természetesen nemcsak ruhákat, hanem terveket, rajzokat is meg lehetett tekinteni, illetve előkerültek az órákon készült fényképek is. A képzést lebonyolító Vargyasi Melinda, illetve Mátyás Erzsébet egyaránt elégedettek a diákokkal. Mátyás Erzsébet elmondta: a résztvevők az elmúlt kilenc hónap során számos ismeretet sajátítottak el, megismerték a textíliákat, a varrógép működését, a testméreteket és felépítést. „Különösen értékelem a résztvevők hozzáállását, mert nem könnyű munkaidő után még erre is figyelmet szentelni, dolgozni” – jegyezte meg.

Vargyasi Melinda hangsúlyozta: a kiállított ruhák csupán egy kis részét jelentik az előző hónapok munkájának, az első, tanulódaraboktól a most látható profi munkákig sok minden készült el. „Rengeteg kreatív ötlet volt, amit sikerült is megvalósítani: ilyenkor az anyag beszerzése volt a legnagyobb kihívás, néha nehéz az elképzelésnek megfelelő anyagokat kiválasztani. A képzés elején tapasztalt iskolai hangulatot a hónapok folyamán igazi kreatív műhelyhangulat váltotta, ahol mindannyian jól éreztük magunkat” – tudtuk meg Vargyasi Melindától.  

Tags :

Baconba tekert sertésbélszín-mignon, bazsalikomos pecsenyelével, vaslapon grillezett zöldségekkel, székely pisztráng citrommal pácolva, roston elkészítve, fokhagymás tejföllel, pisztráng mandulás brokkoli körettel, és természetesen hozzáilló italkínálat – igazi vendéglátóipari körülményeket teremtve vizsgáztak Kézdivásárhelyen a felnőttoktatásban tanuló pincérek és szakácsok.

Művészeti és Népiskola, a Kézdivásárhelyi Gábor Áron Szaklíceum és a Veszprémi Séf Szakképző Iskola 720 órás intenzív képzésén tíz leendő pincér és nyolc szakácstanonc vett részt. A magyarországi szakemberek gondos odafigyelése mellett a fejlődés szemmel látható.

A pincérek és szakácsok oktatása a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kiemelt prioritású projektjei közé tartozik. A képzés ezúttal Felső-Háromszékre összpontosít, ezért is zajlik a Gábor Áron Szaklíceum falai között, ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a program a szakképzés bizonyos területeit hivatott kiegészíteni. A jelenlévő szakemberek közül Végh Dávid a pincérek, Maurer István pedig a szakácsok tevékenységét irányította. Az összesen 720 órás tanfolyam eredményeit a vizsgára hívott vendégek is megtapasztalhatták – a körülmények megfeleltek egy komoly felszereltségű vendéglátóipari egységnek.

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola vezetője elmondta: „a vendéglátóipar folyamatosan szakember hiánnyal küzd a megyében. Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy a vállalkozók igényeit is figyelembe vesszük, ugyanakkor az is fontos, hogy olyan képzéseink legyenek, amelyeket elvégezve állást is kapnak a résztvevők. Intézményünk népiskolai részében hangsúlyosan koncentrálunk a felnőttoktatásra a vendéglátás mellett más területen is”.

A külföldi képzők leginkább az aktuális nemzetközi trendeket adják át Háromszéken, a képzés hazai oktatói, Constantinescu Liliana a pincér szakmához szükséges elméletet oktatja, míg Incze Anikó a gyakorlatért felel. A szakácsképzést is két részre osztották, Moraru Katalin oktatja az elméletet, Ferenczi Henrik pedig a konkrét konyhai műveletsorokat segít elsajátítani.

 

 

 

 

Tags :

A Mixerverseny hivatalos rendszabályzata

Lebonyolítási időtartam/periódus: 2017. április 27.
Jogi keretek:
A verseny a 99/2000 Kormányrendelet – a Hivatalos Közlönyben való újított változat megjelenése 2007.08.31. – alapján kerül megrendezésre.

A verseny szervezi:
A Mixerverseny szervezője a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.
A versenyre való benevezést azon  személyek tehetik meg akik román állampolgárok és betöltötték 18-ik életévüket.
A Rendszabályzat minden résztvevőre kötelező módon vonatkozik.
A szervező a Rendszabályzat megváltoztatásának jogát fenntartja, amit egy kiegészítő csatolmánnyal léptethet érvénybe.

Nevezés:
A résztvevők tetszés szerint elkészített koktélt lefotózzák, vagy a folyamatot lefilmezik, a koktél leírását (2-3 mondat), valamint a videóanyagot, vagy a fényképet április 24-ig eljuttatják a mixer.summer@gmail.com címre. A nevezéshez használt koktél bármilyen alapanyagot tartalmazhat. Nevezhetnek amatőr, illetve hivatásos koktélkészítők, bartenderek. A továbbjutókat e-mailben értesítik.

Az italhoz kötelező egy leírás elkészítése is:

egy rövid leírás a következő modell szerint
●    Az ital megnevezése
●    Pohár
●    Dekoráció
●    Elkészítési mód
●    Összetevők
●    Rövid leírás
●    A versenyző neve
●    Város
●    Telefonszám
●    E-mail
A verseny időtartama
A verseny  2017.április 6-24 időszakban zajlik online felületen, a következő szerint:
2017. április 6. – a verseny meghirdetése és a hivatalos rendszabályzat közlése.
2017. április 6 – 24. – a versenyzők regisztrációja.
2017. április 25. – a receptek kivizsgálása
2017. április 25. – a döntőbe jutottak kiválasztása

2017. április 27. – a konkrét verseny, Sepsiszentgyörgyön az Old Man’s Pub-ban, 21 órától.
2017. április 27. – a nyertesek bejelentése
2017. április 27. – díjak átadása
Résztvevői jog:
A versenyen való részvétel lehetősége fennáll minden olyan természetes személy számára, aki román állampolgár, állandó lakcímmel rendelkezik és 18. életévét betöltötte.
Nem támogatott  azon személyek részvétele akik a szervező intézmény alkalmazottainak számítanak.
A versenyen való részvételt a rendszabályzat teljes és egyértelmű elfogadása teszi lehetővé..
Azon jelentkezők, akik a hivatalos rendszabályzatban megállapított feltételek alapján iratoznak be és nyerteseknek lesznek nyilvánítva, a következő díjakban részesülnek:
I.        hely : a nyertes reklámarca lesz a következő versenynek, promovideó + vásárlási utalvány
II.      hely: italcsomag + egy szakon belüli továbbképzés
III.    hely: egy szakon belüli továbbképzés

 

hu
A 27-i verseny következő módon zajlik:

Első forduló

A résztvevők az első fordulóban három klasszikus, kevert standard italt készítenek el. Az első egy long drink, amelyhez Tatrateat használnak fel, a második a Cosmopolitan, a harmadik feladat pedig egy B52 shot elkészítése.

 

Második forduló

A versenyzők ebben a fordulóban egy saját maguk által kitalált italt készítenek el, amelynek a JODHPUR GIN képezi az alapját. Ez lesz a Saint George Summer Coktail.

A folyamatban felhasználható további italok, amelyeket a szervezők biztosítanak:

TATRATEA, AMERIE APERITIF, RELICARIO RUM, TRES SOMBREROS GOLD, BECHEROVKA ORIGINAL, RELICARIO RUM, TOVARITCH VODKA, SANCT GEORGIUS vilmoskörte pálinka, FRIZA GYÖNGYÖZŐBOR

Alkoholmentes, folyékony alapanyagok: gyömbérsör, almalé, narancslé, tonic.

Gyümölcsök: narancs, citrom, grapefruit, lime.

 

A Saint George Summer Coktail elkészítéséhez EGY TETSZŐLEGES alapanyagot használhat a résztvevő, amely valamilyen úton-módon kötődik Sepsiszentgyörgy városához. Az összefüggést a versenyzőnek kell elmagyaráznia. Ezt az alapanyagot a versenyző szerzi be, hozza magával.

Szabályok

Az ital nem tartalmazhat több mint 5 összetevőt, valamint bármilyen környezetben könnyen elkészíthetőnek kell lennie.
A “home-made” összetevők használata megengedett és ezek beszerzése mindenki számára könnyen hozzáférhető kell legyen.

A dekoráció nem tartozik az összetevők közé, de 100%-an fogyaszthatónak kell lennie.
A versenyből való kizárást eredményezheti:
–    élő állatok, nyílt láng vagy más pirotechnikai elemek használata
–    azok az italok amelyek vallási -, nemi -, politikai szempontból sértő elnevezéseket viselnek
–    a túlzott alkoholfogyasztásra irányuló receptek
–    a törvény által tiltott alapanyagok használata

Az elbírálás:
A recepteket a zsűri értékeli ki, ami a következő kritériumok alapján történik:
Az ital:
–  megnevezése
– kinézete, látványa
– illata
– íze
– az összetevők szinergiája
– a meghatározott alkoholtartalom
– dekoráció
– a recept egyszerűsége
E kritériumok alapján választódnak ki a nyertesek.
A zsűri a végleges döntés után a résztvevőkkel ismerteti a felállított sorrendet.

Javaslatok a felelősségteljes fogyasztásra:
A verseny szervezője a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, amely javasolja és fenntartja a felelősségteljes alkoholfogyasztást. Az egy főre  javasolt maximális mennyiség 2 üveg/hét vagy 3 pohár 40 %-os ABV ital fogyasztása este/nap.
Felelősségvállalás:
A  verseny résztvevői elfogadják és betartják a kiírt Rendszabályzatot valamint a szervezők és a közreműködök által felállított kritériumrendszert.
A szervező felelősséget vállal a résztvevők személyes adatainak hitelességéről.
A szervező nem vállal felelősséget, ha a résztvevők nem tartják be a jelenlegi rendszabályzat feltételeit és nem díjazza a nem megfelelő jelentkezéseket ugyanakkor a szervező nem vállal felelősséget az  önhibáján kívüli esetekre, amelyek befolyásolhatják a részvételi szándékát a versenyzőknek.
A versennyel kapcsolatos információkat, panaszokat a következő e-mail címen: mixer.summer@gmail.com, vagy a 0799.995.990 telefonszámon lehet eljuttatni a szervezőkhöz, H-P 10-15 óra között.

Személyes adatok védelme:
A rendezvény lebonyolítása érdekében a jelentkezők jóváhagyása szükségeltetik a személyes adataik felhasználásához, amit a szervező   marketing, reklám, statisztika céljából dolgoz fel.
A verseny lejárta után a rendezvény szervezőjének és közreműködőjének jogában áll a receptek jövőbeni felhasználása.
A verseny ideje alatt a résztvevők személyes adatai begyűjtésre kerülnek (név, születési hely, lakcím, születési év év, e-mail cím, telefonszám, fénykép). Ezen adatok feldolgozása hozzájárul az esemény megrendezéséhez.

A résztvevők személyes adatainak védelme biztosítva van a 677/2001 törvénycikk által.
–    adatokhoz való hozzáférés joga
–    az adatok módosításához való jog
–    az információhoz való jog
–    az egyedi alárendelt döntések elleni jog

Díjak és adók:
A 227/2015 törvény értelmében a szervező kötelessége, hogy kiszámolja, letartsa és átutalja a jövedelemből származó adót.
Bármilyen nézeteltérés alakulna ki a szervező és a résztvevő között, javasolt ennek békés úton történő megoldása. Amennyiben erre nincs lehetőség az erre vonatkozó törvényes eljárás javallott.

A verseny befejezése
A szerződés az előre meghatározott határidőre ér véget, érvényét veszítheti, ha a szervező akaratától független természeti katasztrófa történik ami egy előreláthatatlan és elkerülhetetlen eseménynek minősül. Amennyiben ez a Rendszabályzat kiírását követően történne meg,  meggátolja a felek közti megkötött szerződés végrehajtását.
Természeti katasztrófa esetén a szervezőnek kötelessége értesíteni a résztvevőket az adott helyzet alakulásáról.

Tags :