Nyáron éppen Setétpatakon, a többi évszakban pedig Középajtán, Vargyason és Bereckben ropják István Ildikó és Mihály Pál népzenész és néptáncos tanítványai.

A vidéki kultúrotthonoknak, iskoláknak külön értelmet ad, hogy alkalmasint összegyűl ez a sok-sok gyerek, számuk ugyanis összesen eléri a 80 főt. 80 vegyes korú székely leány és legény pedig óriási ricsajt, dobogtatást, porfelhőt tud kavarni maga körül, ami egyébként nem is kis eredmény ebben a műfajban.

Az állítást, hogy a népi kultúrának befellegzett a laikus résztvevő, bámészkodó pillanatok alatt elfelejti, hiszen ami a szemük előtt zajlik, az maga a garancia arra, hogy lesz még sok olyan nemzedék, amely nem pusztán művészi igénnyel, hanem a mulatás igényével éli meg a népi kultúrát. Amit itt látunk az nem steril, bár István Ildikó néha hangos szóval igazgatja a táncosokat, bátorítja őket különböző páros, vagy éppen sokad magukban végrehajtandó figurákra – azonban egy-egy nagyobb találkozó során báli hangulat uralkodik.

Persze vannak kisebb csoportok is, igaz, gyakran élő zenével tanulnak a táncosok. István Ildikó hangsúlyozza, hogy oda-vissza jelzések mennek táncos és zenész közt, ez mindenkinek tanulságos. Változnak a tempók, a dallam is el-el tér. A zenészek közt vannak diákok is, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola különböző korú muzsikusokat tanít, egészen fiataltól idősekig. Bőgős, hegedűs, brácsás gyakran kerül, a hangszerek beszerzése viszont gond. Az együttműködés adott, a SICArt egyesület a Csoóri Sándor Alapból pályázott oktatásra és hangszerekre. Nagy valószínűséggel ilyen tevékenységekre gondoltak
Budapesten, amikor az Alapot létrehozták, hiszen ott, ahol nincs egy brácsa, meg egy hegedű óriási kincs tud lenni. A tánc, ének és hangszeres oktatás mindenképp sikeres program, az anyaországi
segítséggel stabil lábakon áll.

A népi zene egész évben kíséri a gyerekeket, különböző szervezett tevékenységek során. A következetesség a szervezőket igazolja, ugyanis az évtizedes múltra visszatekintő program első diákjai mai percig űzik
legalább hobbi szinten a muzsikálást, táncolást – akad aki külföldön élőként hazatérve kimondottan úgy időzíti a szabadságát, hogy mulatni is legyen ideje.

Tags :

A sepsiszentgyörgyi  Művészeti Népiskola Şcoala Populară tisztelettel meghívja Önt MŰHELY_ATTITŰD című, a vizuális művészet csoportjának munkáiból összeállított kiállítására, a Lábas Házba, amely 2018. június 27-től július 27-ig látogatható, hétvége kivételével, hétfőn, kedden, szerdán 08-16 óra, csütörtökön 08-17 óra, pénteken 08-15 óra között.

 

Tags :

4. Amatőr Színházfesztivált Sepsiszentgyörgyön szervezték 2018. június 16-18. között. A rendezvény idén is hiánypótló szerepet töltött be az erdélyi magyar amatőr színjátszók körében, hiszen ez az egyetlen olyan találkozó, amely csak ennek a rétegnek szól. A bemutatkozás mellett lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, szakmai fejlődésre.

A találkozó szakmai felelőse a 25 éves múlttal rendelkező Osonó Színházműhely illetve Prezsmer Boglárka drámapedagógus, a rendezvény társszervezője a Népművészeti Iskola. A találkozóra egész Erdély területéről érkeztek csoportok, Nefelejcs csoport Sepsiszentgyörgyről, döMIK Nagykárolyból, Forráspont, A Plugor Sándor Líceum drámatagozata szintén a rendező városból érkezett, Pakucs Etelka Nagyborosnyóról, Kovásznáról a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, Marosvásárhelyről pedig a Refi Színpad vett részt.  A szervezőkön kívül 67 résztvevője volt a találkozónak.  A rendezvény közvetlen célcsoportja a résztvevők, szervezők, nézők míg közvetett célcsoportja a város lakói, a sepsiszentgyörgyi kulturális közeg.

Szakmai irányítást nyújt a laikusok számára, a műhely jelleg mellett pedig egymás produkcióinak megismerésére is lehetőséget biztosít, így egyfajta best practice csere létrejöttét is lehetővé teszi, a kulturális élet ezen szegmensének stimulálása mellett.

A fesztivál azonban nem feltétlenül a hivatásos színjátszás utánpótlását szolgálja, sokkal inkább azokat a szempontokat tartja szem előtt, amelyeket egy szakemberekből álló csapat tud nyújtani: technikai, szövegértlemezési, előadásszervezési, díszlet- és jelmeztervezési hátteret jelent, amely pár nap lefolyása alatt is intenzív hatást tud kiváltani. Külön szempontot jelent az egyes társulatok előadásainak megtekintése: sok esetben az egymástól tanulás, a többi társulat gyakorlat során szerzett tapasztalatai lényegesebbek a szakmai fejlődés szempontjából, mint a szakemberek véleménye. A cél mindenképpen egyértelmű: az amatőr színjátszók előadásaiban minőségi változást elődiézni.

Sepsiszentgyörgy nagyon nyitott a művészetekre, így a fiatal alkotók már korán megtapasztalhatják a kulturális közeg élénkségét, befogadókészségét.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Communitas Alapítvány támogatását, mely kiemelt fontosságú volt, hogy létrejöhessen ez a színvonalas rendezvény.

Tags :

A Művészeti és Népiskola Adobe Lightroom tanfolyamot szervez 2018 július közepi kezdettel – az indulás dátuma a jelentkezések függvényében változik.

Egy tanfolyam 8-10 fős csoportokkal indul, a csoport minimális létszáma 6.

A képzés a Library és Develop modulok működését célozza, hozzá tartozik egy 95 oldalas, színes részletes tananyag, amely tartalmazza az említett modulok leírását, valamint tippeket és trükköket. Oktató: Szász-Fábián József.

A tanfolyam tervezett lefolyása nyolc hét, heti egy alkalom, két órás időtartammal (a hét napja csoportfüggő, a tervezett kezdési időpont du. 6 óra). Szükség esetén a tanfolyam térítésmentesen hosszabbítható.

A hallgatók jogosultak órán kívüli és utólagos tanácsadásra. Erre a célra privát fórum van fenntartva minden csoportnak, ahol a kérdések és problémák megvitathatók.

A tanfolyam ára 600 lej. A részvételi díj egy vagy két részletben fizethető az iskola titkárságán. Egy részletben a tanfolyam kezdetét követő 7 napon belül, két részletben pedig a tanfolyam kezdetén és az azt követő 30 napon belül fizetendő.

Minimális életkor: 16 év (IX osztály).
Ajánlott, nem kötelező előfeltételek:
• Laptop, Windows 7/8/10 vagy Mac OS operációs rendszerrel, min. 2 magos processzor, 4 GB RAM.
• Adobe Lightroom 5/6/7 licenc.
• Alapvető számítógép-kezelői ismeretek.
• Alapvető fotós ismeretek.

Jelentkezés:
• Telefon: 0746115332 (naponta 12-20 óra között)
• E-mail: szfjozsef@gmail.com

Jelentkezni a tanfolyam indulását követően is lehet, a jelentkezők számának függvényében bármikor új tanfolyam indul.

Szabályzat letölthető ITT.

A tananyag tartalomjegyzéke elérhető ITT.

Tags :

Az éhes vendég belép az étterembe: a pincér udvariasan köszönti, majd az asztalhoz vezeti. Leves, főétel, majd desszert következik. Nem is lenne ebben semmi szokatlan, ha a helyszín történetesen nem a kézdivásárhelyi Gábor Áron iskola terme lenne, az alkalmat pedig nem egy vizsga jelentené.

A pincér és szakácsképzést Incze Anikó, Csucsi Antal, Moraru Katalin bonyolították le, a Gábor Áron Szakképző Iskola, valamint a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében. „Kezdetektől az a célunk, hogy ha valaki elvégez egy ilyen tanfolyamot ne egy értéktelen papírlappal, hanem egy olyan szakmával maradjon, amelyből megél. Ennek érdekében a Veszprémi SÉF Iskolával is felvettük a kapcsolatot, a hat hónapos képzés 720 óráján kívül voltak olyan mozzanatok, amelyeket Végh Dávid és Maurer István vezényeltek le. Ez azért fontos, mert valami pluszt szerettünk volna biztosítani, legyen az akár román vagy angol nyelvű képzés, amitől jobban érvényesülnek majd a résztvevők a jövőben. A szakmai alapok mellé, úgy érzem, sikerült olyan extrát adnunk, amivel a résztvevők elhelyezkedését segítjük” – emelte ki Gáj Nándor, a népiskola vezetője.

A képzésen összesen 10 pincér és 6 szakács szerzett államilag elismert diplomát, közülük a gyakorlati oktatás során többen is csatlakoztak a Bálványos Resort csapatához, így ma már újonnan tanult szakmájukban dolgoznak.

A pénteki vizsga során összesen 7 ételsorral várták a „vendégeket”, akik részint a vizsgáztatók, részint meghívott szakemberek voltak. Csirkeragu-leves, brokkoli krém, cézár saláta, cordon bleu, hortobágyi palacsinta, töltött csirkemell, Óvári sertéskaraj, almásrétes, túrós palacsinta, citromszelet és sok egyéb finomság szerepelt a menün. A szakácsok tudása mellett természetesen a felszolgálás minősége is befolyásolta a vizsga kimenetelét. A hangulat akárcsak egy valódi vendéglőben, a Gábor Áron kantinjában is lazult evés közben, a sürgő-forgó pincérek megtalálták a közös hangot minden vendéggel.

 

 

Tags :

A Szent György Napok 2018-as kiadásának keretében a Művészeti és Népiskola is hozzájárult a város ünnepére szánt program színesítéséhez. Az iskola zenekarai, a SPAM!, a Lunar Acoustic, a Vallató Ifjúsági Fúvósegyesület, István Ildikó néptánc és népzenész tanítványai, valamint a Tüzes Csilla által koreografált balettelőadás, a Babatündér is sok érdeklődőt vonzott.

Tags :

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákjai számos megmérettetésen állták meg eddig a helyüket: ezúttal István Ildikó tanítványa, Deák Anett szerzett dicséretet a Zsilvásáron (Târgu Jiu) népi muzsikusok számára meghirdetett versenyen.

Az elismerés önmagában nem hallatszik soknak, azonban a körülmények ismeretében annál figyelemre méltóbb: a verseny taraf műfajban volt meghirdetve, amely kifejezés román, népi, esküvői műfajt takar: ez tájjellegű specifikum, amely a magyar népzenében nem létezik. A Művészeti és Népiskola meghívottként érkezett a helyszínre, Polovragi községbe. István Ildikó énektanár elmondta, hogy felmerült az is, hogy versenyen kívül lépjenek fel, végül azonban a megmérettetésen vettek részt és mindez sokkal szerencsésebb volt.

A zsilvásári Művészeti és Népiskola a legnagyobb hasonló intézmény országszerte, 2000 diákjuk van, állandó népi együttesük. A Meleaguri Brâncuşiene, azaz Brâncuși-i Tájak vetélkedő 21 fellépője összesen 11 megyéből érkezett: Kolozs, Kovászna, Olt, Fehér, Krassó-Szörény, Botoșani, Mehedinți, Brăila, Suceava és a házigazda Gorj képviseltették magukat.

„A versenykiírásban leszögezték, hogy le kell küldenünk a partitúrákat, a fellépőt pedig a 16 tagú taraf zenekar kíséri. A kalotaszegi vagy éppen a felcsíki muzsikával, nem kell mondjam, hogy a taraf nem működhet, már csak azért sem, mert más hangszerek szólalnak meg nálunk: ütőgardon, háromhúros bőgő és brácsa, ők pedig négyhúroson játszanak. A zenetanárok nézték is, hogy milyen bőgőnk van, hány húr van rajta. Nagyon eltér a két műfaj. Anett egy kászoni keservest, bujdosódalt, majd egy felcsíki blokkot énekelt, ez stílusában talán a legautentikusabb. Amiért külön dicséretet kaptunk, az volt, hogy amellett, hogy mi, tanárok is besegítettünk a zenekari részbe, a prímás is diák volt, Sikó Barabási Zselyke, őt Lőrinczi Zsolt kollégánk készítette fel. A versenyzők korosztályonként voltak felosztva, Anett a 12-15 éves korosztályban kapott dicséretet, ami azért nagy dolog, mert a helyi szervezők is hangsúlyozták, hogy eltérő színfoltként voltunk jelen. Elmondhatom, hogy az éneklés tisztaságában Anett az elsők közt volt, a zsűri különösen a szakmai részét értékelte a produkciónak. Számomra az a fontos, hogy a diákok egymást segítették, együtt érték el ezt az eredményt” – fogalmazott István Ildikó.

Gáj Nándor, a Kovászna Megye Tanácsa által működtetett sepsiszentgyörgyi iskola vezetője elmondta: az intézmény kiemelt feladatának tekinti, hogy a tanítványait bemutassa, versenyekre küldje a diákok ezáltal tapasztalatra és szakmai önbizalomra tesznek szert, ami kimondottan fontos.

Tags :

A kisiskolásokról aligha lehet azt mondani, hogy türelmesen követik a különböző típusú előadásodat, azonban a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balettszakos diákjai, Tüzes Csilla rendező-koreográfus vezetésével elkészített A Babatündér című produkcióját nagy érdeklődéssel követték március 23-án, pénteken. Joseph Bayer művét ezúttal kizárólagosan gyerekeknek mutatták be: az előadás hossza éppen alkalmassá teszi azt a kicsik számára, ugyanakkor mindenkinek érdekes, hogy egy-két ismerőssel, osztálytárssal találkozik a színpadon. A Tamási Áron Színház nagy termét teljességgel el is lepték az iskolások, akikből sokan most találkoztak először balettel. A népiskolás gyerekek a tánc- és mozgáskultúra szempontjából fontos háttérre tehetnek szert, ugyanakkor sokaknak ez jelenti egy későbbi karrier alapját is.

Tags :

A Bálványos Resort már elhelyezkedésénél fogva is szerencsés helyen található. Az erdős táj magával ragad, közel a Szent Anna tó, a Mohos tőzeglép, sőt a legendás Bálványos vára is járótávolságon belül van. Egy ilyen kaliberű vendéglátóipari egységben kiemelt hangsúlyt kap a borfelhozatal, illetve az is, hogy a személyzet megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a borokat illetően. Szabó Zoltán sommelier világszerte elismert szakember ezen a téren: Szarvadi Loránd tulajdonossal együtt fokozottan figyelnek a borral kapcsolatos információk átadására.

 

Tags :

Végéhez ért a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szabás-varrás tanfolyama: a február 23-án, pénteken megnyitott kiállításon a nagyközönség is megtekinthette, hogy kilenc hónap alatt milyen készségeket sajátítottak el a résztvevők.

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola igazgatója köszöntőjében a kiállított ruhadarabok szépségét, minőségét hangsúlyozta: „már csak az árcímkék hiányoznak, hiszen ezeket a ruhákat elnézve az ember arra gondol, hogy ezt is, azt is szívesen megvásárolná”. Az intézményvezető szavait a látvány is alátámasztotta: a Művészeti és Népiskolában otthonra találó kiállítás ugyanis sokkal inkább hasonlított a kis kézműves vásárokra, mint egy tanintézmény bemutatójára, a szoknyák, ingek, ruhák, táskák és egyéb tárgyak sok ruhabolt felhozatalát hoznák szégyenbe egyediségük, minőségük által. A Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott népiskola felnőttképzési programjai pontosan ezt a célt szolgálják: megélhetést, kiegészítő jövedelmet tudnak biztosítani azoknak, akik időt és pénzt szánnak egy-egy képzés elvégzésére. A szabás-varrás tanfolyam egyike az iskola legnépszerűbb képzéseinek, így az elkövetkező hónapokban újra indul hasonló tanfolyam, hisz máris vannak érdeklődők – mutatott rá Gáj Nándor.

A helyszínen természetesen nemcsak ruhákat, hanem terveket, rajzokat is meg lehetett tekinteni, illetve előkerültek az órákon készült fényképek is. A képzést lebonyolító Vargyasi Melinda, illetve Mátyás Erzsébet egyaránt elégedettek a diákokkal. Mátyás Erzsébet elmondta: a résztvevők az elmúlt kilenc hónap során számos ismeretet sajátítottak el, megismerték a textíliákat, a varrógép működését, a testméreteket és felépítést. „Különösen értékelem a résztvevők hozzáállását, mert nem könnyű munkaidő után még erre is figyelmet szentelni, dolgozni” – jegyezte meg.

Vargyasi Melinda hangsúlyozta: a kiállított ruhák csupán egy kis részét jelentik az előző hónapok munkájának, az első, tanulódaraboktól a most látható profi munkákig sok minden készült el. „Rengeteg kreatív ötlet volt, amit sikerült is megvalósítani: ilyenkor az anyag beszerzése volt a legnagyobb kihívás, néha nehéz az elképzelésnek megfelelő anyagokat kiválasztani. A képzés elején tapasztalt iskolai hangulatot a hónapok folyamán igazi kreatív műhelyhangulat váltotta, ahol mindannyian jól éreztük magunkat” – tudtuk meg Vargyasi Melindától.  

Tags :