4. Amatőr Színházfesztivált Sepsiszentgyörgyön szervezték 2018. június 16-18. között. A rendezvény idén is hiánypótló szerepet töltött be az erdélyi magyar amatőr színjátszók körében, hiszen ez az egyetlen olyan találkozó, amely csak ennek a rétegnek szól. A bemutatkozás mellett lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, szakmai fejlődésre.

A találkozó szakmai felelőse a 25 éves múlttal rendelkező Osonó Színházműhely illetve Prezsmer Boglárka drámapedagógus, a rendezvény társszervezője a Népművészeti Iskola. A találkozóra egész Erdély területéről érkeztek csoportok, Nefelejcs csoport Sepsiszentgyörgyről, döMIK Nagykárolyból, Forráspont, A Plugor Sándor Líceum drámatagozata szintén a rendező városból érkezett, Pakucs Etelka Nagyborosnyóról, Kovásznáról a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, Marosvásárhelyről pedig a Refi Színpad vett részt.  A szervezőkön kívül 67 résztvevője volt a találkozónak.  A rendezvény közvetlen célcsoportja a résztvevők, szervezők, nézők míg közvetett célcsoportja a város lakói, a sepsiszentgyörgyi kulturális közeg.

Szakmai irányítást nyújt a laikusok számára, a műhely jelleg mellett pedig egymás produkcióinak megismerésére is lehetőséget biztosít, így egyfajta best practice csere létrejöttét is lehetővé teszi, a kulturális élet ezen szegmensének stimulálása mellett.

A fesztivál azonban nem feltétlenül a hivatásos színjátszás utánpótlását szolgálja, sokkal inkább azokat a szempontokat tartja szem előtt, amelyeket egy szakemberekből álló csapat tud nyújtani: technikai, szövegértlemezési, előadásszervezési, díszlet- és jelmeztervezési hátteret jelent, amely pár nap lefolyása alatt is intenzív hatást tud kiváltani. Külön szempontot jelent az egyes társulatok előadásainak megtekintése: sok esetben az egymástól tanulás, a többi társulat gyakorlat során szerzett tapasztalatai lényegesebbek a szakmai fejlődés szempontjából, mint a szakemberek véleménye. A cél mindenképpen egyértelmű: az amatőr színjátszók előadásaiban minőségi változást elődiézni.

Sepsiszentgyörgy nagyon nyitott a művészetekre, így a fiatal alkotók már korán megtapasztalhatják a kulturális közeg élénkségét, befogadókészségét.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Communitas Alapítvány támogatását, mely kiemelt fontosságú volt, hogy létrejöhessen ez a színvonalas rendezvény.