Baconba tekert sertésbélszín-mignon, bazsalikomos pecsenyelével, vaslapon grillezett zöldségekkel, székely pisztráng citrommal pácolva, roston elkészítve, fokhagymás tejföllel, pisztráng mandulás brokkoli körettel, és természetesen hozzáilló italkínálat – igazi vendéglátóipari körülményeket teremtve vizsgáztak Kézdivásárhelyen a felnőttoktatásban tanuló pincérek és szakácsok.

Művészeti és Népiskola, a Kézdivásárhelyi Gábor Áron Szaklíceum és a Veszprémi Séf Szakképző Iskola 720 órás intenzív képzésén tíz leendő pincér és nyolc szakácstanonc vett részt. A magyarországi szakemberek gondos odafigyelése mellett a fejlődés szemmel látható.

A pincérek és szakácsok oktatása a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kiemelt prioritású projektjei közé tartozik. A képzés ezúttal Felső-Háromszékre összpontosít, ezért is zajlik a Gábor Áron Szaklíceum falai között, ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a program a szakképzés bizonyos területeit hivatott kiegészíteni. A jelenlévő szakemberek közül Végh Dávid a pincérek, Maurer István pedig a szakácsok tevékenységét irányította. Az összesen 720 órás tanfolyam eredményeit a vizsgára hívott vendégek is megtapasztalhatták – a körülmények megfeleltek egy komoly felszereltségű vendéglátóipari egységnek.

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola vezetője elmondta: „a vendéglátóipar folyamatosan szakember hiánnyal küzd a megyében. Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy a vállalkozók igényeit is figyelembe vesszük, ugyanakkor az is fontos, hogy olyan képzéseink legyenek, amelyeket elvégezve állást is kapnak a résztvevők. Intézményünk népiskolai részében hangsúlyosan koncentrálunk a felnőttoktatásra a vendéglátás mellett más területen is”.

A külföldi képzők leginkább az aktuális nemzetközi trendeket adják át Háromszéken, a képzés hazai oktatói, Constantinescu Liliana a pincér szakmához szükséges elméletet oktatja, míg Incze Anikó a gyakorlatért felel. A szakácsképzést is két részre osztották, Moraru Katalin oktatja az elméletet, Ferenczi Henrik pedig a konkrét konyhai műveletsorokat segít elsajátítani.